Veinedagen...

Ja wat moet ik zeggen....


Zonder op de socials te kijken kan ik vaak met zekerheid zeggen wanneer er een interessant evenement is geweest zoals een EDS- weekend of bijvoorbeeld de Veinedagen die ook weer afgelopen weekend zijn geweest van 20-22 Maart. Ik kan er gif op innemen dat als ik een aankondiging zie van zoiets dergelijks, dat ik het daarna druk ga krijgen.


Haha, zo typisch. Vandaag is mijn eerste werkdag na de Veinedagen (voorheen heette dit de Supportbeurs) en dat heb ik geweten. De Veinedagen is een driedaagse beurs in de Jaarbeurs Utrecht waar allerlei bestaande en bekende technische hulpmiddelen tentoongesteld wordt, maar ook nieuwe nog onbekende gadgets worden ten tonele gesteld en het toffe is, je kunt het meeste zelf uitproberen.


Balansrolstoelen, handbikes, elektrische aandrijving voor op rolstoelen, toffe technische snufjes, gadgets, etc. Alles komt voorbij en is uit te testen. Overal staat deskundige bij en kun je terecht met je vragen. 


Wat dus vaak gebeurt is dat veel van mijn clienten naar deze beurs gaan om te kijken of er dingen nieuw op de markt zijn die hun dagelijks leven kunnen verbeteren of juist een betere afweging te kunnen maken in de te kiezen voorziening omdat er toevallig een traject loopt met de gemeente of UWV.


Na zo'n beurs krijg ik het MEGA druk. Niet normaal. Ik heb vandaag, de eerste werkdag na de beurs, denk ik wel van 15 mensen apps, mails en vragen gehad over voorzieningen die ze daar hebben gezien en getest. Met name is de vraag: kunnen we dit geregeld krijgen via de WMO of UWV? Met uiteraard een volledige onderbouwing, foto- en videobewijs en argumentatie erbij. 


Ik heb wel even tijd nodig om dit soort vragen te verwerken naast de reguliere apps, mails en afspraken want de antwoorden op die vragen zijn heel individueel en afhankelijk van waar we staan in het hele aanvraag proces. Vaak heb ik het met mijn client al gehad over de inzet van bijvoorbeeld een rolstoel met een elektrische aandrijving met eventueel een elektrische handbike. Dan blijkt er op de beurs een nieuwe gadget te zijn die de rolstoel elektrisch voortbeweegt met een motortje en een pookje, die makkelijk op en af te klikken is. Super lichtgewicht, keihandig in gebruik, filmpjes alles erbij. What's not to like?!


Nou, het is niet zo eenvoudig. We zitten vast aan de beslissing van de gecontracteerde adviseur. Zij bepalen wat er uiteindelijk komt aan producten. Ik kan, als ergotherapeut, alleen maar waterdicht onderbouwen en  verantwoorden en dan hopen dat de adviseur met het goede been uit bed is gestapt en meegaat in mijn advies. Het rotte is dat adviseurs heel erg varen op hun ervaring en kennis van producten. Wat goed is, is goed en wordt vaak ingezet. Iets nieuws is ongekend en daarvan kan het gebruiksgemak, de duurzaamheid, betrouwbaarheid en de voor- en nadelen niet gegarandeerd of verantwoord worden. Niet door mij, maar ook niet door de adviseur en die moet toch echt verantwoording afleggen aan het management die toeziet dat de juiste stappen en beslissingen worden genomen.


Een nieuw product of apparaat op de markt (bijvoorbeeld dus een nieuw type handbike, aandrijving of rolstoel) heeft echt een lange tijd nodig om zijn weg te vinden naar de voorkeurspakketten van de adviseurs of zelfs naar de 'buiten voorkeurspakket'. Het product moet oerdegelijk zijn, bewezen 5-7 jaar meegaan en liefst meer, herverstrekbaar zijn, weinig storing hebben, met andere opties op een rolstoel of voorziening samen kunnen en vooral weinig nadelen hebben en bovendien betaalbaar zijn. 


Dit proces duurt lang en kost veel tijd. Dus eigenlijk alle vragen van mensen die toffe dingen hebben geprobeerd op de Veinedagen die nog niet bekend zijn op de markt of die buitensporig duur zijn, daarvan kunnen we verstrekking wel vergeten. Mede omdat ikzelf die nieuwe gadgets niet goed ken en dus geen waterdichte verantwoording kan maken om het überhaupt, met een innovatieve adviseur erbij, uit te kunnen proberen.


Tenzij je zelf voornemens bent om een product zelf aan te schaffen, kun je de meeste apparaten die je op de Veinedagen ziet (er zijn uitzondering zoals de e-drive, e-move, e-motion, diverse handbikes etc) vergeten om die vergoed te krijgen vanuit een leverancier/adviseur. 


Eigenlijk zou ik zelf naar de Veinedagen moeten gaan. Ben alleen bang dat ik daar heel veel bekenden tref die graag willen dat ik 'even meekijk' om vervolgens dezelfde tips en adviezen te geven als dat ik hier doe. 




Telefoon:   0316 - 44 10 44

Email:        info@dehypermobieleergo.nl

Adres:        Hazeland 19, 6931 KA Westervoort

                  Veldbloemstraat 44, 6002 CH Weert